Yapay Görme Uygulamaları
Yapay Görme Uygulamaları
Yapay görme, Makine Öğreniminde temel kavramların her gün kullandığımız başlıca ürünlere entegre edildiği alanlardan biridir. Yapay görme uygulamaları; kendi kendine giden arabalarda yapay görme, Yüz tanıma alanında yapay görme, Artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklikte yapay görme, Sağlık hizmetlerinde yapay görme alanlarından oluşmaktadır.
Kendi Kendine Giden Arabalarda Yapay Görme
Ancak görüntü uygulamaları için Makine Öğreniminden yararlananlar sadece teknoloji şirketleri değil.
Bilgisayar görüşü, sürücüsüz araçların çevrelerini anlamlandırmalarını sağlar. Kameralar aracın etrafındaki farklı açılardan video çeker ve bunları yapay görme yazılımına aktarır; bu yazılım da görüntüleri gerçek zamanlı olarak işleyerek yolların uç noktalarını bulur, trafik işaretlerini okur, diğer araçları, nesneleri ve yayaları tespit eder. Kendi kendine giden araç daha sonra sokaklarda ve otoyollarda yolunu bulabilir, engellere çarpmaktan kaçınabilir ve (umarız) yolcularını güvenli bir şekilde varış yerlerine götürebilir.
Yüz Tanıma Alanında Yapay Görme
Bilgisayar görüşü, bilgisayarların insanların yüzlerinin görüntülerini kimlikleriyle eşleştirmesini sağlayan teknoloji olan yüz tanıma uygulamalarında da önemli bir rol oynamaktadır. Yapay görme algoritmaları görüntülerdeki yüz özelliklerini tespit eder ve bunları yüz profillerinden oluşan veri tabanlarıyla karşılaştırır. Tüketici cihazları, sahiplerinin kimliklerini doğrulamak için yüz tanımayı kullanır. Sosyal medya uygulamaları kullanıcıları tespit etmek ve etiketlemek için yüz tanımayı kullanır. Kolluk kuvvetleri de video yayınlarındaki suçluları tespit etmek için yüz tanıma teknolojisine güvenmektedir.
Artırılmış Gerçeklik ve Karma Gerçeklikte Yapay Görme
Bilgisayar görüşü, akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı gözlükler gibi bilgi işlem cihazlarının sanal nesneleri gerçek dünya görüntülerinin üzerine bindirmesini ve yerleştirmesini sağlayan teknoloji olan artırılmış ve karma gerçeklikte de önemli bir rol oynamaktadır. Yapay görmeyi kullanan AR donanımı, bir cihazın ekranında sanal bir nesnenin yerleştirileceği konumları belirlemek için gerçek dünyadaki nesneleri tespit eder. Örneğin, yapay görme algoritmaları, AR uygulamalarının masa üstü, duvar ve zemin gibi düzlemleri algılamasına yardımcı olabilir; bu, derinlik ve boyutları belirlemenin ve sanal nesneleri fiziksel dünyaya yerleştirmenin çok önemli bir parçasıdır.
Sağlık Hizmetlerinde Yapay Görme
Bilgisayarlı görü, sağlık teknolojilerindeki ilerlemelerin de önemli bir parçası olmuştur. Yapay görme algoritmaları, cilt görüntülerinde kanserli benlerin tespit edilmesi veya röntgen ve MRI taramalarında semptomların bulunması gibi görevlerin otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir.