Yapay Görme Teknolojisi
Yapay Görme Teknolojisi
Yapay görme, insan görme sisteminin karmaşıklığının bir kısmını kopyalamaya ve bilgisayarların görüntü ve videolardaki nesneleri insanlarla aynı şekilde tanımlamasını ve işlemesini sağlamaya odaklanan bilgisayar bilimi alanıdır. Yakın zamana kadar bilgisayarlı görü yalnızca sınırlı kapasitede çalışıyordu.
Yapay zekanın en güçlü ve ilgi çekici türlerinden biri yapay görmedir (görüntü işleme) ve bunu neredeyse bilmeden de olsa birçok şekilde deneyimlemişsinizdir. İşte ne olduğuna, nasıl çalıştığına ve neden bu kadar harika olduğuna (ve daha da iyi olacağına) bir bakış.
Yapay zekadaki gelişmeler, derin öğrenme ve sinir ağlarındaki yenilikler sayesinde bu alan son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirmiş ve nesnelerin tespit edilmesi ve etiketlenmesiyle ilgili bazı görevlerde insanları geride bırakmayı başarmıştır.
Yapay görmenin büyümesinin arkasındaki itici faktörlerden biri, bugün ürettiğimiz ve daha sonra yapay görmeyi eğitmek ve daha iyi hale getirmek için kullanılan veri miktarıdır.
Muazzam miktarda görsel verinin yanı sıra (her gün 3 milyardan fazla görüntü çevrimiçi olarak paylaşılıyor), verileri analiz etmek için gereken bilgi işlem gücü de artık erişilebilir durumda. Yapay görme alanı yeni donanım ve algoritmalarla büyüdükçe, nesne tanımlama doğruluk oranları da arttı. On yıldan kısa bir süre içinde günümüz sistemleri yüzde 50'den yüzde 99 doğruluk oranına ulaşarak görsel girdilere hızlı tepki verme konusunda insanlardan daha isabetli hale geldi.
Yapay görme alanındaki ilk deneyler 1950'lerde başladı ve ilk olarak 1970'lerde daktilo edilmiş ve el yazısı metinleri ayırt etmek için ticari olarak kullanıldı, bugün yapay görme uygulamaları katlanarak arttı.
2023 yılına kadar yapay görme ve donanım pazarının 48,6 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.